U Uvjetima korištenja pročitajte o upotrebi tehnologije “kolačića” (cookies) na našim stranicama.

Što su “kolačići” i za što se koriste?

“Kolačići” su malene datoteke koje kod posjete našoj web stranici budu spremljene na Vaše računalo i mi im kasnije možemo pristupiti. Tehnologija upotrebe “kolačića” razvijena je i koristi se u svrhu poboljšanja korisničkog iskustva kod pregledavanja web stranica, u svrhu praćenja korisničkih aktivnosti i preferencija te u marketinške svrhe.

Tri su vrste “kolačića” koje koristimo:

– nužni “kolačići” dio su opće funkcionalnosti stranice i omogućavaju ispravnu navigaciju stranicom i pristup svim njenim dijelovima (npr. kontakt obrascima, “košarici” i sl.). Nužni kolačići su mahom privremeni tj. potrebni su i aktivni dok pregledavate našu stranicu.

– statistički “kolačići” služe prikupljanju podataka o vremenu, trajanju i učestalosti posjeta, o putu i povezanosti među pregledavanim sadržajima, o preferencijama i interesima korisnika itd. Iako anonimni statistički “kolačići” prikupljaju i podatke pomoću kojih je moguća identifikacija korisnika poput IP adresa, vrste uređaja, vrste operativnog sustava, postavki preglednika itd. Svi podaci koji su putem statističkih “kolačića” prikupljeni služe za mjerenje i analizu uspješnosti naše web stranice i poboljšanju korisničkog iskustva – npr. omogućavaju “prepoznavanje” korisnika i nejgovih interesa, što olakšava i ubrzava interakciju. Statistički “kolačići” spremaju se trajno.

– marketinški “kolačići” su oni koji obilježavaju korisnika na bazi njegovih aktivnosti i interesa na internetu kako bi mu bili prikazani relevantni oglasi trećih strana. Marketinški “kolačići” šalju i podatke o IP adresama i lokacijama korisnika kako bi im bili npr. prikazani oglasi na njihovom jeziku, iz njihova okruženja. Marketinški “kolačići” također su trajni.

Postavke svog internetskog preglednika možete podesiti tako da odbijaju sve “kolačiće”. U tom slučaju naša web stranica neće raditi sasvim pravilno.

Ako postavke svog internetskog preglednika ne podesite tako da odbijaju kolačiće, naš sustav će poslati nužne i nerazvrstane kolačiće čim posjetite našu web stranicu.

O prihvaćanju drugih, statističkih i marketinških, “kolačića” tj. o prosljeđivanju podataka koji se generiraju pomoću kolačića odlučujete sami – dajete ili uskraćujete svoju privolu. Jednom datu privolu možete jednostavno, u svakom trenutku, povući. Za pristup davanju privole molimo koristite gumb “Kolačići i pravila privatnosti” u donjem lijevom kutu naše web stranice i odaberite željenu opciju. Općenite upute o korištenju i ograničavanju “kolačića” za pojedine preglednike pogledajte na slijedećim poveznicama.

Fire Fox – link
Chrome – link
MS IE – link
Opera – link

Google Analytics i Google Adwords

Kao i mnoge druge web stranice ze statistiku i analitiku koristimo usluge treće strane tj. program/aplikaciju  Google Analytics tvrtke Google LLC. i/ili s njom povezanih tvrtki. Putem “kolačića” Google Analyticsa koji će biti spremljeni na Vaše računalo prikupit će se informacije o Vašoj aktivnosti koje će biti obrađene na Googlovim poslužiteljima u SAD-u. U vezi sa obradom podataka koji mogu poslužiti za identifikaciju korisnika kao što je IP adresa Google postupa prema zakonskom okviru EU.

Google Analytics koristimo za prikupljanje anonimnih podataka o korisnicima naših web stranica, kako bismo doznali koliko često posjećuju naše web stranice, koje stranice posjećuju, u koje vrijeme ih posjećuju, koliko dugo ostaju, iz koje zemlje dolaze i sl. Navedeni podaci  koriste se za sljedeće svrhe:

– za praćenje zastoja ili rješavanje poteškoća te otkrivanje zloupotreba

– za poboljšanje upotrebljivosti web stranica.

– za analizu obrazaca ponašanja posjetitelja web stranice

– za praćenje uspješnosti marketinških kampanja.

Podaci prikupljeni putem Google Analytics čuvaju se 26 mjeseci. Više informacija o tome kako Google koristi podatke prikupljene s naših web stranica možete pronaći na https://policies.google.com/privacy/partners?hl=hr&gl=uk  Ako ne želite da Google Analytics prikuplja informacije o Vašim preferencijama, pretraživanjima i ponašanju na mreži možete instalirati Googleov dodatak za svoj preglednik koji će to spriječiti. Dodatak možete preuzeti ovdje: https://tools.google.com/dlpage/gaoptout

Za potrebe našeg internet marketinga korisitmo program Google AdWords. Google Adwords će, ukratko, prikupljati podatke o vašim posjetama, interesima i ponašanju na mreži kako bi prema Vama bili usmjereni naši buduće oglasi/kampanje ili relevantni oglasi trećih strana, Za “kolačiće” Google Adwordsa također dajete privolu prilikom posjete našoj stranici klikom na gumb „Da“. Ovu privolu možete povući u bilo kojem trenutku. Postavke Googleove upotrebe ovih “kolačića” pogledajte i podesite u postavkama oglasa na Googleu.