wollbett outlet - dodirnite ovdje za prikaz proizvoda na posebno visokim popustima

Višezonski madraci

višezonski latex

Zonski ili višezonski madraci – odgovor na ergonomske potrebe našeg tijela

Uz kvalitetan materijal za dobar madrac potrebno je znanje o ergonomskim potrebama čovjekova tijela. Detaljno promišljanje ergonomskih potreba uz poznavanje svojstava materijala za rezultat bi imalo madrac koji dobro podupire tijelo u svakoj točki ali nigdje nema  pritiska i osjećaja tvrdoće. Idealan madrac istovremeno podupire i prilagodljiv je, drži ali i popušta, točno koliko treba i tamo gdje treba.

Ideja višezonskih madraca počiva na anatomiji ljudskog tijela koje nije u svakom dijelu jednako teško ni jednako osjetljivo. Osim toga različiti položaji spavanja izlažu pojedine točke tijela različitom opterećenju. Težina tijela različito pritišće podlogu i ako podloga ne odgovara adekvatno na taj pritisak javlja se osjećaj ukočenosti ili utrnuća, bol u leđima, ramenima ili vratu te bol u mekom potkožnom tkivu zbog zaustavljene cirkulacije. Previše tvrda podloga donijela bi neke od ovih neugodnosti, previše meka podloga donijela bi neke druge. Obje bi bile neudobne i nezdrave.

Zone udobnosti ili ergonomske zone

Višezonski madraci zamišljeni su tako da ispravno odgovore na potrebe našeg tijela. Podijeljeni su na poprečne zone, tzv. zone udobnosti ili ergonomske zone. Te su zone različite po čvrstoći tj po potpori koju pružaju.

Kod latex madraca koji nastaju vulkanizacijom (pečenjem) pjene u kalupima različite zone se postižu širim ili užim rupicama i kanalima u jezgri madraca, već prema tome kako je pojedini model zamišljen. Aluminijski kalupi u kojima se pjena vulkanizira imaju izbočine i šiljke koji daju manje ili veće otvore i rupice u jezgri. Latex madraci ne obrađuju se naknadnim rezanjem ili perforiranjem.  .

Vertikalne rupe i i hortizontalna udubljenja u latex jezgri imaju i funkciju dodatne cirkulacije zraka kroz jezgru madraca. Dobra cirkulacija zraka kroz jezgru jamči regulaciju vlage i temperature tijela. Uz pravilan položaj tijela to su najvažniji elementi zdravog sna.

Kod madraca od hladno lijevanih pjena različite zone postižu se i perforiranjem, rezanjem i površinskim oblikovanjem, ali i kombinacijama pjena različite udobnosti.

Sa svojih pet ergonomskih zona Pental latex madrac je odličan primjer višezonskog madraca. Odgovara većini osoba srednje konstitucije. Osobito ga cijene oni koji nisu izraziti bočni spavači ali rado utonu u san upravo u bočnom položaju. Budući izuzetno fleksibilni i elastični latex višezonski madraci savršeni su za korištenje sa najnaprednijim podesivim podnicama.

Još raskošniju udobnost pruža madrac Royal sa svojih sedam sofisticiranih zona i visinom od 20 cm. Zahvaljujući visini i kvaliteti pjene Royal pruža izvrsnu potporu iako na prvi dojam udobniji i “mekši” od madraca iz hladno liejvane pjene.

 

 

Odgovori