wollbett outlet - dodirnite ovdje za prikaz proizvoda na posebno visokim popustima

Kako odabrati jastuk bez probe?

kako odabrati jastuk bez probe

Sve češće kupujemo preko interneta, čak i one proizvode koje smo stvarno željni opipati i osjetiti.

Jastuci su takav proizvod – udobnost materijala i modela želimo provjeriti barem pod rukom. Za jastuke od pjene ovo pogotovo vrijedi jer ponuda je jako raznovrsna a na fotografijama svi izgledaju slično. Je li moguće odabrati jastuk od pjene bez probe tako da izbjegnemo povrate i dodatne troškove?

Na prvom je mjestu općeniti savjet: pročitajte pažljivo opis proizvoda i preporuke. Ako se radi o za vas potpuno novoj vrsti jastuka potražite što više dostupnih informacija i recenzija.

Razmislite zatim o jastuku na kojem trenutno spavate i pokušajte odgovoriti na pitanja što su mu mane i zašto ga želite zamijeniti. U potrazi za novim jastukom orijentirajte se prema onom što se nametne kao najvažnije (npr. jastuk koji imate je prenizak, tvrd je pa često mijenjate položaj i budite se, vrat se ne može opustiti…).

Slijedi pitanje vrste pjene tj. materijala.

Memory jastuci

Memory jastuka ima u mnogim oblicima a memory pjene dolaze u različitoj gustoći/tvrdoći. Zato je zaista teško “pogoditi” kakav će konačni osjećaj jastuk dati. Dobro je, ako je moguće, pitati dodatno o pojedinom modelu, zamoliti da djelatnik u prodaji podijeli svoj dojam. Načelno vrijedi slijedeće: tvrđi memory jastuk birajte ako s memory jastucima imate iskustva i odgovara vam takva potpora. Ako ste bočni spavač odgovarat će vam viši model jastuka i nešto mekša pjena. Najmanja vjerojatnost pogreške i najbolja opcija za prvi memory jastuk je mekši model srednje visine klasičnog oblika.

Dobrobit memory pjene je u rasterećenju pritiska na potkožna tkiva i posredno na mišiće. Ovaj materijal odgovara osobama koje su sklone spavati mirno, bez promjene položaja. Međutim, osjećaj postupne prilagodbe i laganog “propadanja” koji je karakterističan za kvalitetne memory pjene ne odgovara svima odmah i na njega se potrebno naviknuti. 

Posebna napomena: memory pjena ima svojstvo da “reagira” na toplinu tijela i, uvjetno rečeno, “zadržava” toplinu u sloju pjene neposredno uz tijelo. Zato memory pjena nije dobar izbor za osobe sklone znojenju.

Latex jastuci

Latex je elastična i na dodir jako ugodna pjena od kaučuka, gume. Latex jastuci dolaze također u raznim oblicima i raznim visinama, s manjim ili većim različito raspoređenim rupicama. O njima ovisi koliko je pojedini model jastuka mekan ili “tvrd”. Latex jastuk će zbog svoje elastičnosti “primiti” glavu trenutno, bez ikakvog osjećaja postupnog prilagođavanja i neće se naknadno stisnuti ni zbiti. Zato je kod latex jastuka važno odabrati pravu visinu, ovisno o tjelesnoj konstituciji te o položaju u kojem najčešće spavate:

– osobe sitne konstitucije i djeca trebaju niži latex jastuk kao i osobe koje mijenjaju položaj spavanja tijekom noći (usnu na boku, probude se na leđima, usnu ležeći potrbuške…). Takvim osobama uglavnom odgovaraju anatomski oblikovani modeli jatuka (npr. Latex ortopedic)

– osobe koje spavaju isključivo na boku trebaju viši jastuk, ovisno opet o tjelesnoj konstituciji ali i madracu na kojem spavaju – bočni spavači koji imaju udoban, mekani madrac trebaju nešto niži jastuk nego oni koji spavaju na tvrđem madracu

Jedan savjet kod latex jastuka osobito je važan: ako vam je latex jastuk kod prve probe previsok (gura i/ili podiže glavu) ništa ga neće učiniti nižim i najbolje je zamijeniti ga što prije.