Studeni,  20% popusta na SVE proizvode, prilikom narudžbe unesite kod za popust "studeni" (bez navodnika)

tražite krevet na posebnom popustu? Kliknite ovdje

Vuneni pokrivači – održavanje

Održavanje vunenih pokrivača

Bilo da su u pitanju vuneni podmetači, jastuci ili vuneni pokrivači – održavanje je važno i treba mu posvetiti pažnju.

Vuna je prirodni materijal. Zahvaljujući lanolinu, prirodnom ulju u vuni, i otvorenoj površinskoj strukturi vunenog vlakna, vuna teže privlači nečistoću i ne zadržava je čvrsto. Uz brižljivu njegu vuna dugo ostaje čista.

Eventualna manja zaprljanja često je dovoljno iščetkati i vuneni proizvod ostaviti na vlažnom zraku da se potakne proces samočišćenja.

Vuneni proizvodi sa SUPERWASH* opremom mogu se prati ručno, blagim sredstvom za pranje vune, pri temperaturi vode od cca 30°C. Pranjem na većim temperaturama vuna gubi svoju mekoću i elastičnost, niti postaju krte, ispire se lanolin i dolazi do pojačanog otpadanje dlaka.
Bitno je i pažljivo doziranje sredstva za pranje jer se ostatak sredstva može zadržati u nitima vune. Da bi se izbjeglo otpadanje dlaka pri pranju treba izbjegavati ribanje i cijeđenje. Ukoliko je proizvod jače zaprljan preporučuje se duže namakanje u mlakom, blagom rastvoru sredstva za pranje.

*SUPERWASH OPREMA – postupak oplemenjivanja koji se primjenjuje na proizvode od 100% čiste runske vune. Njime se runska vuna čini otpornijom na otpadanje dlaka i lakšom za održavanje. Proizvodi sa superwash opremom mogu se prati na temperaturi do 40°C. Oni se također mogu kratko ocijediti te sušiti položeni na zračnom mjestu. SUPERWASH oprema je trajna i ne mijenja svojstva čiste runske vune.

Otklanjanje mrlja

Za otklanjanje pojedinih mrlja pridržavajte se uputa prema tablici:
ČISTI SE SA: MRLJE OD:
Mlaka voda Sladoleda, pudinga, juhe, šećera, meda, sokova, voćnih sokova, znoja, tinte, joda
Vruća voda Mlijeka, jaja, vina, voća, majoneze, trave, tinte kemijske olovke, boje za zid
Alkohol Šminke, ljepila
Nježni deterdžent u mlakoj vodi Marmelade, čokolade, kakaa, čaja, kave, likera, alkoholnih pića, piva, gaziranih pića, soli, krvi, plijesni, trave, uljanih bojica, hrđe
Razblaženi ocat Mokraće
Aceton Laka za nokte
Klor Paljevine, ugljena
Bjelilo Karbon, boje, sjajilo za cipele

SAVJETI ZA DULJI VIJEK TRAJANJA

• redovito zračite Vaše vunene proizvode bez izravnog izlaganja suncu.
• ukoliko je potrebno, deke uvijek perite i ispirite vodom iste temperature.
• prilikom pranja izbjegavajte cijeđenje i ribanje.
• kemijsko djelovanje je, iako postupno, vrlo razorno za Vaš prirodni vuneni proizvod. Izbjegavajte izlaganje vunene krevetnine kemijskim sredstvima – osvježivačima, mirisima (pogotovo u spreju), lakovima za kosu i drugim sličnim proizvodima. Izbjegavajte agresivna kemijska sredstva za pranje. Vunu perite blagim sredstvima za njegu vune.
• vunene proizvode ne sušite u sušilici, niti blizu direktnog izvora topline (npr. blizu radijatora ili izravno na suncu), nego položene na zračnom mjestu.
• mrlje otklonite odmah ili što prije.
• MALI TRIK! Ako ste jednom duže vrijeme zaboravili na njegu Vaše vunene krevetnine može se desiti da se vuna zamrsi. Nakon pranja, prije nego je deka potpuno suha, dobro je iščetkajte četkom za kosu ili četkom za njegu životinjske dlake i tako ćete je opet dovesti u prvobitni izgled.
• Vaše su deke izrađene od prirodne dlake pa preporučujemo da ih nikad ne čistite kemijski.

Odgovori