wollbett outlet - dodirnite ovdje za prikaz proizvoda na posebno visokim popustima

Vuneni pokrivači – održavanje

Održavanje vunenih pokrivača

Bilo da su u pitanju, vuneni pokrivači, vuneni podmetači (štepdeke ili prostirke za madrac), vunene deke, jastuci ili druga vunena krevetnina – održavanje je važno i treba mu posvetiti pažnju.

Vuna je potpuno prirodni materijal. Zahvaljujući lanolinu, prirodnoj masnoći u vuni, i površinskoj strukturi vunenog vlakna vuna prirodno odbija nečistoće tj. nečistoće ne prijanjaju čvrsto uz površinu vunene vlakna ili tkanine. Uz brižljivu njegu vuna dugo ostaje čista. Eventualna manja zaprljanja često je dovoljno iščetkati i vuneni proizvod potom ostaviti na vlažnom zraku da se potakne proces samočišćenja.

Važno je, ipak, reći: vunena deka ili štepdeka vrijedni su proizvodi i koristite ih sukladno njihovoj namjeni tj. isključivo na krevetu na kojem spavate, u spavaćoj sobi, podalje od mirisa kuhinje ili duhanskog dima, podalje od hrane, podalje od odjeće ili obuće u kojoj izlazite…

Vunenu krevetninu povremeno protresite i prozračite. Ako tijekom dana na krevetu često sjedite ili ležite (čitate, učite, opuštate se…) svoju vunenu deku zaštitite prekrivačem.

Kako oprati vunene deke

Vuneni proizvodi koji su označeni SUPERWASH* oznakom mogu se prati. Vuna se pere ručno, u dosta vode i blagim sredstvom za pranje. Temperatura vode neka bude do cca 30°C. Pranjem na većim temperaturama vuna gubi mekoću i elastičnost, ispire se lanolin, niti postaju krte i dolazi do lomljenja i pojačanog otpadanja. Vunu uvijek perite i ispirite vodom iste temperature.
Bitno je i pažljivo doziranje sredstva za pranje jer se ostatak sredstva može zadržati u nitima vune. Vunu je zato  potrebno dobro i pažljivo isprati. Vuna je sklona uplitanju, “filcanju” – ne trljajte je previše.

Ukoliko je proizvod jače zaprljan preporučuje se namakanje u blagom rastvoru sredstva za pranje. Da bi se izbjeglo opadanje dlaka pri pranju treba izbjegavati ribanje, cijeđenje, snažno povlačenje ili istezanje. Vuneni pokrivač ili podmetač (štep deku) poželjno je ocijediti nježnim pritiskanjem. Proizvod od čiste runske vune objesite tek kad se potpuno ocijedi – do tada neka je položen na rešetki ili nagnutoj ravnoj površini.

*SUPERWASH OPREMA – postupak oplemenjivanja koji se primjenjuje na proizvode od 100% čiste runske vune. Njime se runska vuna čini otpornijom na otpadanje dlaka i lakšom za održavanje. Proizvodi sa superwash opremom mogu se prati na temperaturi do 30°C. Mogu se pritiskanjem ocijediti te sušiti položeni na zračnom mjestu. SUPERWASH oprema je trajna i ne mijenja svojstva čiste runske vune.

Otklanjanje mrlja

Za otklanjanje pojedinih mrlja pridržavajte se uputa prema tablici:
ČISTI SE SA:   MRLJE OD:
Mlaka voda   Sladoleda, pudinga, juhe, šećera, meda, sokova, voćnih sokova, znoja, tinte, joda
Vruća voda   Mlijeka, jaja, vina, voća, majoneze, trave, tinte kemijske olovke, boje za zid
Alkohol   Šminke, ljepila
Nježni deterdžent u mlakoj vodi   Marmelade, čokolade, kakaa, čaja, kave, likera, alkoholnih pića, piva, gaziranih pića, soli, krvi, plijesni, trave, uljanih bojica, hrđe
Razblaženi ocat   Mokraće
Aceton   Laka za nokte
Klor   Paljevine, ugljena
Bjelilo   Boje, sjajilo za cipele
 

SAVJETI ZA DULJI VIJEK TRAJANJA

• redovito prozračite Vaše vunene proizvode bez izravnog izlaganja suncu – tako će se svaki put osvježiti i pranje dugo neće biti potrebno!
• proizvode od vune nemojte jako istezati, povlačiti, čupati – vunena nit je elastična ali vuneni proizvodi mogu se takvom silom deformirati i oštetiti
• kemijsko djelovanje je, iako postupno, vrlo razorno za Vaš prirodni vuneni proizvod. Izbjegavajte izlaganje vunene krevetnine kemijskim sredstvima – osvježivačima, mirisima (pogotovo u spreju), lakovima za kosu i drugim sličnim kozmetičkim i kemijskim proizvodima. Izbjegavajte agresivna sredstva za pranje. Vunu uvijek perite blagim sredstvima za njegu vune ili šamponom za kosu.
• vunene proizvode ne sušite blizu direktnog izvora topline (npr. blizu radijatora) ili izravno na suncu nego položene na zračnom mjestu. Ne sušite ih u sušilici.
• mrlje otklonite odmah ili što prije
• MALI TRIK!: ako ste duže vrijeme zaboravili na njegu Vaše vunene krevetnine može se desiti da se vuna zamrsi. Nakon pranja, prije nego je deka potpuno suha, iščetkajte je četkom za kosu ili četkom za njegu životinjske dlake i tako ćete je opet dovesti u prvobitni izgled.
• Vaše su deke izrađene od prirodne dlake pa ne preporučujemo kemijsko čišćenje!

Odgovori