Madraci za brodove - najvažnije teme

Specifični uvjeti i zahtjevi kod brodskih madraca

Možemo li na brodu dobiti udobnost kakvu imamo kod kuće? Naš je odgovor da.
Na luksuznim brodovima koji imaju prostrane kabine udobnost se podrazumijeva ali na manjim ili starijim brodovima, na jedrilicama, na ribaricama i brodovima raznih namjena udobnost je rijetkost jer je prostor skučen, visina ograničena, ležajevi uski i danju često služe za sjedenje… Uz to, na moru vladaju posebni uvjeti: jako povećana vlažnost i sol u zraku te oscilacije temeperature. Ipak, naši brodski madraci mogu odgovoriti na sve ove uvjete i potrajati više godina uz punu udobnost kakvu trebamo!

Kakvu udobnost tražite?

Brod je uvijek u pokretu. Osobama koje nisu profesionalno na moru potrebno je više dana da im se tijelo, mišići i zglobovi, priviknu na stalno balansiranje. Na moru smo izloženi naporima, iscrpljeni od sunca, vjetra, vremenskih uvjeta koji se brzo mijenjaju… Dobar madrac uvjet je dobrog odmora a na brodu on stvarno mora biti dobar – ne želimo da je tanak i slab, da propada ili se “ljulja”. Ne želimo ni tvrdu podlogu na kojoj bi osjećali pritisak i ukočenost. To su opći zahtjevi ali kod izbora madraca treba se i rukovoditi namjenom plovila i svojim namjerama. Koliko ću često boraviti na brodu? Hoću li brod koristiti samo ja ili ću ga ustupiti gostima? Plovim li cijelu godinu ili samo ljeti? Održavam li brod osobno preko zime ili je povjeren nekome? Odgovori na ova pitanja su ključ konzultacija i odabira.

Materijali za morske uvjete

Za brodske madrace danas se gotovo isključivo koriste napredne hladnolijevane ili HR pjene. To su pjene namjenjene spavanju, otporne su, elastične, prozračne, različitih gustoća, tvrdoće i drugih svojstava. HR pjene se mogu rezati i oblikovati a pjene različitih svojstava mogu se kombinirati u slojevima kako bi postigli odgovarajuću nosivost i udobnost. U kombinaciji sa HR pjenama koriste se i latex i memory pjene za udobne, površinske slojeve. I latex i memory su materijali odličnih svojstava, prozračni i otporni.

Podnice u brodskim ležajima

Idealna podloga za madrace od pjena su letvičaste drvene podnice. Letvice pružaju zdravu potporu a zrak nesmetano cirkulira. Kad god je konstrukcijski moguće takve podnice su i na brodu najbolja opcija. Ali u brodskim kabinama često je podloga čvrsta ploča – ponekad je ispod takve ploče spremište ili pristup stroju ili instalacijama. Ako je moguće, nabolje je otvorima ili rupicama na ploči osigurati cirkulaciju zraka kroz prostor spremišta. Tako smanjujemo rizik za zadržavanje vlage ili kondenzaciju. Ako je prostor spremišta zatvoren cirkulaciju treba osigurati bočnim otvorima na okviru ležaja i madrac položiti na zrakopropusnu podlogu.

Udobna rješenja kod ograničene visine madraca

Sa kvalitetnim pjenama koje postoje u beskrajnoj lepezi kombinacija svojstava moguće je i kod ograničene visine dobiti kvalitetan, udoban ležaj ali pravilo, ipak, kaže 15cm najmanje – to je visina koja je pouzdano i sigurno rješenje za bilo koju tjelesnu konstituciju i zato se preporuča kao minimalna. Kod zadanih/ograničenih visina madraca ide se na kombinaciju slojeva: donjeg sloja od čvršće HR pjene (za nosivost) i gornjeg sloja/slojeva za amortizaciju, elstičnost, ubodnost.

Madraci za kabine bez posebnog rezanja

Brodski madraci koji su standardnog pravokutnog oblika najjednostavniji su dio našeg posla. Potrebne će biti samo točne mjere. Po pitanju visine madraca i vrste jezgre na raspolaganju vam je više opcija.

Madraci za pramčane kabine i drugi madraci neobičnog/nepravilnog oblika

Kreveti smješteni u pramcu broda, u bočnim kabinama, sklopivi ležajevi u salonima, polukružni oblici, kosa rezanja kad madrac prati oblik trupa – to su izazovi koje volimo. Ako nemamo nacrt broda točna i precizna izmjera je prvi korak. Za zahtjevne oblike ili veći broj madraca na istom brodu preporuka je da izmjeru prepustite nama. Manje zahtjevne izmjere možete, uz našu pomoć, obaviti sami a moguće je i nove brodske madrca izraditi po starim madracima – kontaktirajte nas za dogovor. Cijena brodskih madraca ovisi o složenosti izrade, visini i odabranoj vrsti jezgre madraca – ovdje pogledajte okvirni izračun.

Nadmadraci - brzo i jednostavno do udobnosti

Nadmadrac je izvrsno rješenje kad je želimo postići dodatnu udobnost ali samo ako je madrac na kojeg ga stavljamo dobar, čvrst i očuvan u svakom pogledu. Nadmadrac ne može spasiti dotrajali ili premekan madrac. Nadmadraci na brodu su odlična opcija za sve sklopive ležajeve ili klupe – prednost im je što se daju saviti i premjestiti po potrebi. O vrsti nadmadraca odlučit ćete ovisno o namjeni i željenoj udobnosti – s malim ulaganjem možete ostvariti veliki skok u kvaliteti spavanja na brodu.

Presvlake brodskih madraca

Za brodske madrace koristimo namjenske elastične presvlake od umjetnih materijala, viskoza ili tencela ili mješavine pamuka i umjetnih materijala. To su materijali koji imaju izrazita antibakterijska svojstva, vlakna su ponekad prethodno tretirana pa su otporna na plijesni a prediva ne upijaju vlagu i brzo se suše.
Presvlake naših madraca su skidive i perive, opremljene patent zatvaračem .

Održavanje brodskih madraca tijekom sezone plovidbe

Vlažnost i loša cirkulacija zraka u kabini najveći su rizik za brodske madrace. Zato pazimo na vlagu!  Ljeti to znači samo usvojiti neke elementarne navike: ne odlagati mokre stvari na krevet, ili u kabini, ne leći mokre kose… Klimatizirane kabine i odvalaživači zraka olakšavaju borbu s vlagom ali madrace je poželjno povremeno provjeriti: podignuti, usisati, okrenuti ako je moguće. Kod prve pojave vidljivih tragova plijesni ili lošeg mirisa treba reagirati – znak je to da se vlaga zadržava u i oko madraca i problemu treba pristupiti sustavno.

Održavanje brodskih madraca izvan sezone plovidbe

Je li brod zimi u moru ili na suhom vezu? Jeste li u mogućnosti periodično obilaziti brod, otvoriti, prozračiti… Ako ste održavanje povjerili nekome provjerite koji poslovi održavanja se podrazumijevaju. Savjet je većinu tekstila na kraju sezone plovidbe odnijeti s broda, madrace ostaviti podignute a vrata kabina i otvore za ventilaciju ostaviti otvorene kako bi osigurali cirkulaciju zraka. Za osobito vlažnih dana postavite u kabini prijenosni odvlaživač. Dobro je periodično provjeriti madrace, otvoriti patent presvlake, presvlaku po potrebi prozračiti za suha vremena… Na pojavu plijesni treba reagirati odmah – madrace je tada najbolje odnijeti s broda i nakon temeljitog čišćenja ostaviti na suhom mjestu.